Η οικολογική υπόθεση της οδοντικής πλάκας.

Τα βακτήρια αποτελούν κύριο συστατικό του στοματικού περιβάλλοντος όπου περισσότερα  από 800 διαφορετικά είδη μικροβίων συνυπάρχουν , κάνοντας τη στοματική κοιλότητα να αποικείται με τον πιο ποικιλόμορφο μικροβιακό πληθυσμό του σώματος. Το βιοϋμένιο είναι μια μεμβράνη όπου αποικίες μικροβίων αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και ωριμάζουν. Ένα ισορροπημένο μικροβιακό περιβάλλον είναι σημαντικό για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη της περιοδοντικής νόσου.

Η  οικολογική υπόθεση της οδοντικής πλάκας υποστηρίζει ότι η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος, τα πιο κοινά νοσήματα στον κόσμο που σχετίζονται με βιοϋμένια προέρχονται από διαταραχή της ισορροπίας και της ποικιλότητας του βιοϋμενίου.  Άλλες  συναφής αιτίες μπορεί να είναι η ανεπαρκής στοματική υγιεινή , ακατάλληλη διατροφή, το στρες και οι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την μικρο-οικολογία.

Η τερηδόνα δημιουργείται από την παρουσία μικροβίων (κυρίως στρεπτόκοκκων mutans)που παράγουν οξέα από το μεταβολισμό των σακχάρων που περιέχονται στις τροφές δημιουργώντας χαμηλό Ph, ένα περιβάλλον δηλαδή που μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και απασβεστίωση της αδαμαντίνης.

Η περιοδοντική νόσος, όπως  η ουλίτιδα επίσης  επίσης σχετίζεται με τη συσσώρευση  οδοντικής πλάκας (δηλαδή του πληθυσμού των βακτηρίων ) γύρω από τις παρυφές των ούλων που ενεργοποιεί μια διαδικασία φλεγμονής με αυξημένα επίπεδα προ-φλεγμονωδών κυτοκινών,αύξηση της έκκρισης αυλικού υγρού και διογκωμένα και εύθρυπτα ούλα. Όσο η φλεγμονή προχωρά στο βάθος των περιοδοντικών θυλάκων μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Όπως και για την τερηδόνα υπάρχουν πολλά διαφορετικά βακτήρια που σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, όμως ο συγκεκριμένος πληθυσμός των παθογόνων μικροβίων διαφέρει μεταξύ διαφορετικών ατόμων.

Είναι γνωστό ότι στις περιοχές που πάσχουν , τα μικρόβια που επικρατούν είναι διαφορετικά από αυτά που επικρατούν στις υγιείς περιοχές.

 

<< Η οικολογική υπόθεση της οδοντικής πλάκας υποστηρίζει ότι η τερηδόνα και η περιοδοντική νόσος τα πιο κοινά νοσήματα στον κόσμο που σχετίζονται με τα βιοϋμένια προέρχονται από τη διαταραχή της ισορροπίας και της ποικιλότητας του βιοϋμενίου.>>

Η βακτηριοθεραπεία  με προβιοτικά

Η  στοματική μικροβιακή χλωρίδα είναι τόσο πολύπλοκη όσο η χλωρίδα  του γαστρεντερικού συστήματος και του κόλπου, και αποτελείται από εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων που βρίσκονται στα δόντια ,στα ούλα και στο σάλιο.

Πολλά από τα βακτήρια είναι ωφέλιμα και βοηθούν στην απομάκρυνση των παθογόνων βακτηριδίων. Μερικά από τα ωφέλιμα αυτά βακτήρια είναι τα προβιοτικά.

Ο όρος προβιοτικό προέρχεται από τα ελληνικά :προ βίος (για ζωή) και ο ορισμός τους δίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως << οι ζωντανοί οργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες έχουν όφελος για την υγεία του ξενιστή >>.

Τα περισσότερα από τα φιλικά βακτηρίδια ανήκουν στην ομάδατων βακτηριδίων του γαλακτικού οξέος (γαλακτοβάκιλλοι) που φυσιολογικά βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, στο στομάχι και στα έντερα από τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση και σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Όμως τα σύγχρονα πρότυπα υγιεινής και οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση αυτών των βακτηριδίων σε σύγκριση με μερικές δεκαετίες πριν. Σε μερικού ανθρώπους δεν υπάρχει κανένα από αυτά.

Παίρνοντας προβιοτικά καθημερινά αποκαθίσταται μια καλή ισορροπία στη στοματική κοιλότητα και επαναδημιουργείται ένα υγειές μικροβιακό οικοσύστημα.

Η μετάβαση σε λιγότερο παθογόνο στοματικό βιοϋμένιο με την χορήγηση προβιοτικών  ονομάζεται βακτηριοθεραπεία ή θεραπεία υποκατάστασης.

<< Παίρνοντας προβιοτικά καθημερινά αποκαθίσταται μια καλή ,φυσική ισορροπία στη στοματική κοιλότητα και επαναδημιουργείται ένα υγειές μικροβιακό οικοσύστημα>>

Μηχανισμός Δράσης Προβιοτικών.

Η πρόσληψη προβιοτικών και συγκεκριμένα του Lactobacillus reuteri Prodentis επηρεάζει τη μικροβιακή χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας τοπικά με τον ανταγωνισμό με παθογόνα βακτηρίδια ως προς τις θέσεις δέσμευσης και τα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον ο Lactobacillus reuteri Prodentis παράγει την ουσία << reuterin>> ,η οποία επιδρά άμεσα στα παθογόνα  βακτηρίδια ,αναστέλλοντας την ανάπτυξή τους.

Ο Lactobacillus reuteri Prodentis όχι μόνο καταστέλλει την παρουσία ενδογενών παθογόνων μικροβίων αλλά και προλαμβάνει τις επιλοιμώξεις με εξωγενή παθογόνα μικρόβια . Επίσης μπορεί να προστατεύσει τον ξενιστή, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα , με παρέμβαση στη διαδικασία της φλεγμονής με τη δράση των Τα λεμφοκυττάρων.

Από θεραπευτική σκοπιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται προβιοτικά καθημερινά, αφού ο Lactobacillus reuteri Prodentis δεν σχηματίζει μόνιμες αποικίες στη στοματική κοιλότητα ή στον γαστρεντερικό σωλήνα.

 

Πηγή : Επιστημονικό Περιοδικό <<Όμορφα Δόντια>>