ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ?

Η υγεία των δοντιών του παιδιού ξεκινά από την περίοδο της εγκυμοσύνης και διασφαλίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Για το λόγο αυτό η διατροφή της μέλλουσας μητέρας μπορεί να  επηρεάσει τη διάπλαση των νεογιλών δοντιών και πολλές φορές ακόμη και των μονίμων

Έτσι επιβάλλεται μία ισορροπημένη διατροφή της μητέρας  είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες C και D και ασβέστιο (πχ κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λαχανικά, φρούτα) καθώς και ιδιαίτερη στοματική φροντίδα γιατί οι ορμονολογικές μεταβολές κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν τα δόντια όπως και τα ούλα.

Επιπλέον ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Λήψη Φαρμάκων αφού επηρεάζουν και αυτά επίσης  τη διάπλαση των δοντιών. Επιβάλλεται η  μέλλουσα μητέρα  να μην  παίρνει φάρμακα χωρίς τη συμβουλή ιατρού.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΡΑ ΔΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ?

0-2 ΕΤΩΝ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΓΕΡΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ….!!!

Τα πρώτα δοντάκια εμφανίζονται στα βρεφικό στόμα όταν το μωρό είναι μεταξύ 5 έως 8 μηνών, και ολοκληρώνεται στα 3 του χρόνια.

Στα  3 του χρόνια το παιδάκι έχει ολοκλήρωση την παιδική του οδοντοφυΐα και έχει στο στόμα του 20 νεογιλά δοντάκια.

Η πρώιμη ή η καθυστερημένη ανατολή των δοντιών είναι συνήθως κληρονομική και δεν σχετίζεται απαραίτητα με κάποιο πρόβλημα. Εάν μέχρι το 12ο μήνα δεν έχει εμφανιστεί το πρώτο νεογιλό δόντι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον Παιδοδοντίατρο.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι τα φροντίζουμε σχολαστικά τα δοντάκια αυτά αφού αρκετά χρόνια αργότερα θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα.

Όταν το πρώτο νεογιλό δοντάκι εμφανιστεί στο στόμα ξεκινάμε τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων του μωρού ,κάθε βράδυ και πρωί με ένα βρεγμένο πανάκι ή με μια βρεγμένη γάζα ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να επισημάνουμε στους νέους ειδικά γονείς να αποφεύγουν να κοιμίζουν το παιδί τους με το μπιμπερό γεμάτο γάλα ή χυμό ,γιατί τα συστατικά τους όπως για παράδειγμα τα σάκχαρα μένουν πάνω στα δόντια κατά  τη διάρκεια όλης της νύχτας και προκαλούν ανάπτυξη μικροβιακού υποστρώματος  που ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας. Το ιδανικό θα ήταν μετά γάλα να δίνουμε νερό για να ξεπλένεται το στόμα.

3-6 ΕΤΩΝ Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ…!!!

Τα νεογιλά δοντάκια είναι πιο ευαίσθητα σε σχέση με τα μόνιμα με αποτέλεσμα να είναι  και πιο ευάλωτα στα μικρόβια και την τερηδόνα. Γι το λόγο αυτό η φροντίδα την περίοδο αυτή πρέπει να είναι πιο συστηματική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε παιδιού.

Αναγκαίος ο καθαρισμός πρωί και βράδυ μετά το πρωινό και το δείπνο.

Αγοράζουμε στο παιδάκι μια παιδική οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή ώστε να χωράει εύκολα στο στόμα, και χρησιμοποιούμε φθοριούχο οδοντόκρεμα  με ωραία γεύση και κατάλληλη περιεκτικότητα σε φθόριο ανάλογα με την ηλικία. Η ποσότητα οδοντόκρεμας που προτείνεται είναι στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Μαθαίνουμε στο παιδί να μην καταπίνει την οδοντόκρεμα.

Ιδανικά θα ήταν να βουρτσίζει πρώτα ο γονιός τα δόντια και  μετά το παιδάκι σαν παιχνίδι, ώστε να εξοικειωθεί και να την υιοθετήσει ως μια ευχάριστη καθημερινή διαδικασία. Πάντα ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε το παιδί για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια.

7-13 ΕΤΩΝ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ…!!!

Τα  πρώτα μόνιμα δόντια εμφανίζονται περίπου κοντά στην ηλικία των 6 ετών,στο πίσω μέρος του στόματος πίσω από το τελευταίο παιδικό δοντάκι, είναι η τραπεζίτες ή εξαρίτες. Συνεχίζονται τις αλλαγές αφού πέσουν τα δύο πρώτα κάτω μπροστινά δοντάκια ακολούθου τα δύο πάνω μπροστινά  ανατέλλουν οι μόνιμοι κεντρικοί , οι αλλαγές ολοκληρώνονται  μέχρι την ηλικία των 13 ετών περίπου. Εδώ μπορούμε να επισημάνουμε ότι κάθε παιδάκι και σαν οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να έχουμε κάποιες αλλαγές νωρίτερα ή αργότερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Άλλωστε για αυτό είναι απαραίτητη  η επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο 2 φορές το χρόνο, ακριβώς  για να αξιολογούνται οι αλλαγές και να εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα φροντίδας των μονίμων πλέον δοντιών .

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν ένα φορτωμένο σχολικό ημερήσιο πρόγραμμα και διάφορες δραστηριότητες και συχνά παραμελούν τη σωστή οδοντιατρική φροντίδα και δυστυχώς έχουμε και τα πιο πολλά χαλασμένα δόντια. Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά την καθημερινή ρουτίνα του βουρτσίσματος , αν είναι δυνατόν μετά από κάθε γεύμα αλλά  απαραίτητα πρωί  και βράδυ για τουλάχιστον 2λεπτά, με φθοριούχο οδοντόκρεμα κατάλληλη για την ηλικία τους.

Εικόνες για σωστό βούρτσισμα των δοντιών

 

ΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΟΓΙΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ?

Συνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά την ανατολή των δοντιών είναι ήπια, όπως:

 • κόκκινα και διογκωμένα ούλα,
 • μεγάλη ποσότητα σάλιου,
 • δυσφορία και ανησυχία στον ύπνο
 • αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία
 • σπανιότερα κύστεις ανατολής
ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ – ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ?

Τα  νεογιλά δόντια είναι ιδιαίτερα σημαντικά και η φροντίδα και η διατήρησή τους επιβεβλημένη γιατί :

1)διευκολύνουν την πέψη μέσω της σωστής μάσησης  και επηρεάζουν τη σωστή  σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομιλία.

2) Επίσης μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, όταν δημιουργηθούν φλεγμονές και αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμα και στο νοσοκομείο

3) δημιουργούν ένα υγειές περιβάλλον για την υποδοχή των μονίμων δοντιών

4) επηρεάζουν την σωστή ανάπτυξη των μυών του προσώπου και της γνάθου διατηρώντας ταυτόχρονα το χώρο έως την ανατολή των μονίμων δοντιών μέσα στο στόμα και την αποφυγή ορθοδοντικών ανωμαλιών που δημιουργούνται από την πρόωρη απώλεια ενός νεογιλού δοντιού.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ?

Οι γονείς θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία φροντίδας των δοντιών από την στιγμή που αυτά εμφανίζονται στο στόμα του μωρού,στην ηλικία των 6-12μηνών περίπου.

Στη φάση αυτή ,δεν χρειάζεται να επισκεφτούν τον παιδοδοντίατρο, όμως πρέπει να γνωρίζουν απαραίτητα ότι η περιποίηση αρχίζει κιόλας από το πρώτο δόντι !!!

Επιβάλλεται να καθαρίζουν τα δόντια του μωρού με μια βρεγμένη γαζούλα συνήθως μετά από κάθε γεύμα.

Μετά από την παραπάνω συστηματική φροντίδα και υγιεινή των δοντιών, Ιδανικός χρόνος για   την πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο, θεωρείται και ενδείκνυται η  ηλικία των 2-3ετών περίπου.

Στην επίσκεψη αυτή συνήθως λαμβάνεται το ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό του παιδιού. Εξετάζονται  προσεκτικά τα δόντια του παιδιού, τα μαλακά μόρια του στόματος οι  γνάθοι. Και η επίσκεψη ολοκληρώνεται με τον  καθαρισμό και η φθορίωση τους.

Επιπλέον γίνεται ενημέρωση για την υγιεινή του στόματος και το σωστό βούρτσισμα καθώς και ο μελλοντικός σχεδιασμός του εξατομικευμένου προληπτικού προγράμματος.

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ?

Το πιο σημαντικό σημείο της πρώτης επίσκεψης στον παιδοδοντίατρο είναι ο σχεδιασμός του προληπτικού προγράμματος, πάντα  εξατομικευμένο για κάθε παιδί, ανάλογα με την κατάσταση του στόματος, την υγιεινή ,τη διατροφή ,τη λήψη φαρμάκων, τη μορφολογία  την  ποιότητα των δοντιών, και την κληρονομικότητα.

Ένα σύνηθες προληπτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο κάθε 6μήνες για το συστηματικό έλεγχο, τον καθαρισμό και τη φθορίωση δοντιών .
 • Στα 6 περίπου έτη του παιδιού και αφού έχουν ανατείλει οι πρώτοι 4 μόνιμοι γομφίοι κάνουμε σε αυτούς πλαστικοποίηση  (καλύψεις οπών και σχισμών)  ένα όπλο πρώτης γραμμής εναντίον της τερηδόνας/

Η διάρκεια τους είναι 5-10 έτη ανάλογα και με την υγιεινή του στόματος.

Σε κάθε περίπτωση όμως ελέγχονται και διορθώνονται τυχόν φθορές, αν χρειαστεί στον 6μηνιαίο  απαραίτητο έλεγχο από τον παιδοδοντίατρο, οπότε  η προστασία τους ισχύει για πολύ περισσότερα χρόνια.

 • Επιπλέον στα 11-13 έτη ακολουθούν και οι δέυτεροι μόνιμοι γομφίοι που επίσης πλαστικοποιούνται.
 • Τέλος αξιολογούνται ή και προλαμβάνονται κάποιες ορθοδοντικές ανωμαλίες ,επιτυγχάνοντας έτσι την άμεση και αποτελεσματική τους αντιμετώπιση στο σωστό χρόνο κερδίζοντας έτσι κόπο και χρήμα.
 • Το πρόγραμμα και οι παρακολουθήσεις ολοκληρώνεται γύρω στα 18 έτη περίπου με την αξιολόγηση και των φρονιμιτών.
ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΜΠΕΡΟ? ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΜΠΙΜΠΕΡΟ?

Το σύνδρομο του μπιμπερό αναφέρεται στον απότομο πολυτερηδονισμό του συνόλου σχεδόν των νεογιλών δοντιών εξαιτίας της εκτεταμένης και λανθασμένης χρήσης του μπιμπερό ή ακόμη και του θηλασμού.

Είναι η συνηθέστερη πάθηση των δοντιών σε παιδάκια κάτω των 3 ετών.

Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την κατανάλωση γάλακτος,οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτό ενώνονται με τα βακτήρια, που έτσι και αλλιώς βρίσκονται μέσα σε αυτό, και  παράγουν ουσίες που λέγονται οξέα.

Τα οξέα αυτά καταστρέφουν την αδαμαντίνη των νεογιλών δοντιών, που αξίζει να τονίσουμε είναι πιο μαλακή από αυτή των μονίμων ,κάτι που τα καθιστά πολύ πιο ευαίσθητα..

Τα πρώτα εμφανή σημάδια του συνδρόμου τα διαπιστώνουμε στα πάνω μπροστινά δόντια με τη μορφή άσπρων γραμμών ή λευκών κηλίδων.

Αυτό σημαίνει ότι έχει αρχίσει η απασβέστωση και η καταστροφή της αδαμαντίνης των δοντιών(τερηδόνα)

Χαρακτηριστική εικόνα συνδρόμου μπιμπερό

Ο παιδοδοντίατρος τονίζει  και ενημερώνει ότι τα προβλήματα στα δόντια μπορεί να αρχίσουν   πολύ νωρίς, από την  τερηδόνα που προκαλείται από τον θηλασμό ή τη χρήση μπιμπερό.

Πιο συγκεκριμένα ο κίνδυνος τερηδόνας είναι αυξημένος όταν το μωρό θηλάζει συνεχόμενα από το στήθος ή από μπουκάλι γάλα ή χυμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου ιδιαίτερα τη νύχτα.

Η κρίσιμη ηλικία που διαπιστώνεται το σύνδρομο του μπιμπερό είναι τα παιδιά ηλικίας 12μηνών -3 ετών.

Για να προστατέψετε τα δόντια του μωρού όσο θηλάζει ή χρησιμοποιεί μπιμπερό επιβάλλεται  ο σχολαστικός  καθαρισμός των δοντιών με υγρή γάζα μετά από κάθε γεύμα.

Για την αποφυγή και αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων συστήνεται:

 • Να μην θηλάζεται ή δίνεται  γάλα ή χυμό ή οποιοδήποτε υγρό που περιέχει ζάχαρη με μπιμπερό πριν τον βραδινό ύπνο.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί ή δεν μπορείται να το αποφύγετε σκουπίστε σχολαστικά τα δοντάκια με μια βρεγμένη γαζούλα ή αν αυτό δεν είναι εφικτό δώστε του να πιεί λίγο νερό ώστε να ξεπλυθεί το στόμα του.σ

 • Σε γενικές γραμμές το<< σωστό >>είναι τα παιδιά να αφήνουν το θηλασμό ή το μπιμπερό και να πίνουν από ποτήρι λίγο μετά τα πρώτα γενέθλια περίπου.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΥΠΕΝΑΣΒΕΣΤΙΩΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ.

Οι υποπλασίες των δοντιών είναι διαταραχές στην κατασκευή της αδαμαντίνης του σμάλτου δηλαδή των δοντιών, και μπορεί να εμφανιστούν διάχυτες ή εντοπισμένες.

Η υποπλασία της αδαμαντίνης είναι ποσοτική διαταραχή ,που συνδέεται με την σκληρότητα και το πάχος της αδαμαντίνης.

Η υπενασβεστίωση αντίθετα είναι ποιοτική διαταραχή της αδαμαντίνης και εμφανίζεται ως ανωμαλία στην διαφάνεια και ως δυσχρωμία της αδαμαντίνης

Πότε και γιατί δημιουργούνται αυτέ οι διαταραχές :

 • Από την ανοξία , το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα του εμβρύου ή του βρέφους.
 • Το χαμηλό επίπεδο ασβεστίου στο αίμα
 • Υπερθερμία
 • Χαμηλό Ph

Αυτό που προβληματίζει τους γονείς είναι ότι εκτός από αντιαισθητικά τα δόντια αυτά είναι ευαίσθητα στην τερηδόνα..

Ο παιδοδοντίατρος καλείται να δώσει την ενδεδειγμένη λύση ,πάντα ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση της βλάβης.

Αυτή κυμαίνεται από απλά προληπτικά σφραγίσματα στα πίσω δόντια (νεογιλά ή μόνιμα) έως και εκτεταμένα σφραγίσματα ανασυστάσεις με ρητίνη ή στεφάνες.

Για το λόγω αυτό δεν πρέπει να αμελούμε ,εάν διαπιστώσουμε ακόμη και σε καινούργια δόντια μέσα στο στόμα ,τυχόν περίεργη κατασκευή κάποιο αποχρωματισμό.

Πολλές φορές έρχονται στο ιατρείο μου γονείς που ανησυχούν για την εμφάνιση ανάλογων κηλίδων στα μόνιμα μπροστινά δόντια.

Η αισθητική ανησυχία μεγάλη αλλά δεν ιδιαίτερος λόγος ύπαρξής της  γιατί σήμερα όλα αντιμετωπίζονται.

Υπάρχουν οι όψεις ρητίνης από προηγμένα υλικά που συνεχώς βελτιώνονται, και αργότερα ως ενήλικες ίσως και όψεις πορσελάνης.

Όσον αφορά την ευαισθησία αυτή βελτιώνεται και μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την τοπική εφαρμογή φθορίου ή ακόμη και χρήση σκευασμάτων ασβεστίου.